October 25, 2020 23:14
Македонија

Заев: Потребни се решенија на намалување на загубите и отпадот на храна

Премиерот Зоран Заев денеска по повод Меѓународниот ден за подигање на свеста за загубите и отпадот на храна на неговата фејсбук страница порачува да се размисли како се справуваме со овој проблем и да се понудат решенија. 

-Живееме во свет на хипер продукција на храна, но и на големи количини храна што завршува како отпад. Околу девет отсто од светската популација не може да си дозволи дневен оброк и крајно време е да го реобмислиме нашиот пристап кон овој проблем, пишува Заев на ФБ. Денешниот Меѓународниот ден за подигање на свеста за загубите и отпадот на храна, посочува, да го употребиме за секој од нас да размисли како се справуваме со овој проблем и да понудиме лични, регионални, национални и меѓународни решенија.