August 22, 2019 06:40
Економија

Забранет увозот на свинско месо од Србија

Инспекторите за храна забранија увоз на свинско месо во земјава од Србија. Причина за забраната е болеста африканска свинска чума која се појави и во соседната земја. Забраната за увоз на свинско месо од Србија нема да се одрази на снабдувањето на македонскиот пазар. Домашните одгледувачи на свињи тврдат дека произведуваме доволно свинско месо за да бидат задоволени потребите на граѓаните.

Во Белград и во Смедерево, ветеринарите ја дијагностицирале присуство на африканска чума кај локалните свињи. Во Македонија болеста не е регистирана уверуваат надлежните. Превентивно ќе се врши одстрел на диви свињи во пограничните места за да не се пренесе вирусот и на нашата територија.

Ловците се уште не излегле на терен да почнат со одстрелот на дивите свињи како потенцијални преносители на вирусот.

 

Нови вести

Германија денеска за првпат емитува 30-годишна обврзница со нула каматна стапка

zane

Само 13 отсто од интернет корисниците во земјава резервирале одмор онлајн, во ЕУ 50 проценти

Daniela

Утврден текстот на Предлог-законот за обезбедување заем за развојни политики за јавни финансии и конкурентност

Filip