January 25, 2021 14:23
Магазин

Забранет влез во Црна Гора на Георгиев за период од 10 години

Министерството за внатрешни работи на Црна Гора ја прифати жалбата на адвокатската канцеларија Томановиќ, која го застапува пејачот Владо Георгиев и ја поништи Одлуката за забрана за влез во Црна Гора, но полициската управа на Херцег Нови повторно му забрани влез на Георгиев за период од 10 години, соопшти канцеларијата на Томановиќ.

Како што се вели, иако Министерството за внатрешни работи потенцираше дека забраната за влез е законски неодржлива, бидејќи не беше наведена причина зошто на Георгиев ќе му биде забранет влез во Црна Гора, полициската управа на Херцег Нови во повторена постапка „отиде чекор понатаму во кршење на меѓународните стандарди и Уставот загарантирани права“ и не постапуваше во согласност со законските и уставните обврски, но, како што се наведува, „донесе законски неодржливо, незаконско и неуставно решение и го забрани влезот на Георгиев во Црна Гора до мај 2030 година“.

„Во меѓународната правна практика, формата на деградирачки третман на поединецот секогаш постои кога државата постапува без легитимна цел, непропорционално и наменско навредување на поединецот, бидејќи странец има права загарантирани со бројни меѓународни правни документи при влез во земјата. Како правни застапници на Владо Георгиев, убедени сме дека Владата на Црна Гора ќе ја прифати позицијата дека странец има и свои права и дека моќта на државата да наметнува забрани на поединец мора да биде ограничена со основните стандарди на владеењето на правото“, велат адвокатите на Томановиќ.

Тие се убедени, се додава, дека надлежното второстепено тело ќе ја прифати правната аргументација и ќе ја откаже новата забрана за влез на Георгиев.

Управата на црногорската полиција на крајот на август објави дека пејачот Владо Георгиев е вратен во Босна и Херцеговина од граничниот премин Ситница, „поради забрана за влез во Црна Гора“.

„ДПС и овој вид на пресметка со Србите … Наздравје нека ви е и на образот!“, напиша тогаш Георгиев на Твитер.

Sword Art Online Alicization War of Underworld Episode 12 at GoGoAnime gogoanime mobile

Kaguya-sama: Love is War Season 2 Episode 12 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll premium