December 16, 2019 09:37
Македонија

Живковиќ: Минималната плата расте на 14.500 денари, ќе се искачи и до 16.000 денари

Над 120.000 граѓани добиваат повисока социјална помош која е повисока до  300 отсто, 20.300 деца добиваат детски, а 8.000 деца добиваат образовен додаток. До крајот на реформата 70.000 деца треба да добиваат додатоци, истакна претседателот на Комисијата за труд и социјална политика на СДСМ Милан Живковиќ.
Мининалната плата  ја зголемуваме на 14.500 денари за сите секотри, и таа ќе продолжи да расте и треба да ја зголемиме на 16.000 денари онака како што ветивме, истакна  Живковиќ.
Ги вадиме најсормашните граѓани од сиромаштија, ја воведоме и социјална пензија од 6.000 денари. Над 12 илјади стечајни работници сега добиваат надомест до пензија од 8.600 денари до пензија, дополни Живковиќ.

Нови вести

(Видео) Спектакуларната завршница на трибината „На прав пат” во Скопје со патриотска песна

24news

„100 години од раѓањето на академик Ѓорѓи Филиповски” по повод 72 години ФЗНХ

Igor

ВМРО-ДПМНЕ: Не постои човек или бизнис сектор кој не е излажан од СДСМ

Igor