January 24, 2022 20:06
Свет

Жан-Пјер Лакроа: Мировните сили на ОН соочени со се поголем број закани

Повеќе од 66.000 членови на мировните сили на ОН се соочуваат со поголеми закани денес, бидејќи конфликтите станаа посложени и се погодени од голем број фактори – од етнички тензии и влијанието на организираниот криминал до незаконска експлоатација на ресурси и тероризам, изјави шефот на мировните сили на ОН, Жан-Пјер Лакроа.

Тој истакна дека дури и во споредба со пред две или три години, „повеќето мировни мисии се соочуваат со влошена политичка и безбедносна средина”. Дополнително, подеднакво е важно и тоа што конфликтите се „повеќеслојни”, многу често локални и национални, но и регионални и глобални.

Како пример го посочи сиромашниот регион Сахел во Африка, каде се почесто се спроведуваат терористички активности.

Бројни фактори предизвикуваат промени во начинот на функционирање на мировните сили на ОН, почнувајќи од зголемениот број на политички поделби меѓу 193-те земји-членки на светската организација, изави тој.

Се поголем број на конфликти се генерирани од т.н „Засилувачи на конфликти” кои вклучуваат дигитални технологии, влијание на лажни вести и дезинформации за конфликти и „вооружени групи кои користат се пософистицирани средства за да ги поткопаат мировните операции на ОН”.

Animeflix - Watch your favorite anime online FREE.. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

english anime Dragon Ball Super

One-Punch Man Episode 10

My Hero Academia Season 3 (Dub)

animes online ANIMEFLIX Your Name.

stream anime online Redo of Healer