December 9, 2022 22:54
Свет

ЕУ се согласи да воведе плафон на цената на руската нафта поради војната во Украина

Државите од Европската Унија денеска се согласија да воведат горна граница на цената на руската нафта и нов пакет санкции, откако Москва незаконски анектираше четири региони во Украина за време на нејзината повеќемесечна војна, соопштија претставници на ЕУ.

Дипломатите во Брисел постигнаа договор кој вклучува и ограничувања на извозот на авионски делови од ЕУ во Русија и ограничувања на увозот на челик од таа земја, се вели во официјалното соопштение на чешкото претседателство.

Унијата ќе воведе забрана за транспорт на руска нафта по море во други земји над ценовниот плафон, што Групата седум индустриски најразвиени земји сака да стапи во сила до 5 декември, кога ембаргото на ЕУ за повеќето руска нафта, исто така, ќе стапи во сила. .

Конкретната горна граница на цената допрва треба да се дефинира.

Договорот за ограничувањата на цените не беше лесно да се постигне бидејќи неколку земји од ЕУ беа загрижени дека тоа ќе наштети на нивната бродска индустрија.

Новите санкции вклучуваат и „продолжена забрана за увоз” на стоки како што се челик, дрвна целулоза, хартија, машини, хемикалии и пластика, соопшти чешкото претседателство.

Ќе стапи во сила и забраната за давање ИТ, инженерски и правни услуги на руски субјекти.

Досегашните мерки на ЕУ вклучуваат ограничувања на енергијата од Русија, забрана за финансиски трансакции со руски субјекти и замрзнување на имотот на повеќе од 1.000 поединци и 100 организации.

ЕУ веќе се согласи да го забрани увозот на руска нафта што доаѓа по море, но не и преку гасовод.