April 21, 2021 00:27
Свет

ЕУ разгледува итно одобрување на вакцини против Ковид-19

Европската комисија денеска соопшти дека разгледува итно одобрување на вакцини против Ковид-19 како побрза алтернатива на построгите условни одобренија какви што се спроведени досега.

Таквиот потег значи голем пресврт во одобрувањето на вакцините, бидејќи тоа вклучува процедура која ЕУ ја сметаше за опасна, а пред пандемијата на Ковид-19 беше резервирана само за исклучително национално одобрување на лекови за неизлечиво болни пациенти, вклучително и лекување на рак.