January 22, 2020 20:59
Свет

ЕУ одобри 300 милиони евра за бегалците во Јордан и Либан

Согласно донесената одлука, 45 милиони евра ќе се обезбедат за економски раст и регионален развој на Либан.

Освен тоа, за сириските бегалци и локалното население во таа земја ќе бидат издвоени 48 милиони евра за развој на инфраструктурни услуги, како што се вода и канализација, а 70 милиони евра за поголем пристап до здравствените услуги.

Исто така, 59 милиони евра ќе се потрошат за давање поддршка на барателите на азил во Јордан и подобрување на целосниот систем на социјална безбедност во таа земја.

Азилантските кампови во Јордан ќе добијат 39 милиони евра за изградба на систем за отпад и подобрување на здравствените и еколошките услови.

Палестинците, кои пред граѓанската војна се засолниле во Сирија, а потоа морале да емигрираат во Јордан и Либан, ќе добијат финансиска поддршка во износ од 36 милиони евра.

Нови вести

Шест лица погинаа од бурата „Глорија” во Шпанија

Filip

Британскиот Претставнички дом ги отфрли промените на предлог-законот за Брегзит

Filip

Си-Ен-Ен”: Сандерс и Бајден водат во трката за претседателски кандидат кај демократите

Filip