June 25, 2022 09:30
Свет

Етна повторно еруптира

Вулканот  Етна повторно еруптираше, јавуваат медиумите. Лава тече низ кратери на источниот брег на Сицилија, во близина на Месина и Катанија, јавува Анадолија.

На северната страна на кратерот „Југоисток“ се појави нова еруптивна пукнатина од која излегува лава. Во исто време, ерупциите на пепел и чад наизменично се менуваат од новиот отвор во близина на врвот на северниот раб на кратерот.

Вулканот Етна се смета за најголемиот и најактивниот вулкан во Европа. Неговите чести ерупции се придружени со големи текови на лава, но тие ретко претставуваат опасност за населените места. Етна е еден од вулканите со најдолги историски записи за ерупции кои датираат од пред повеќе од две илјади години.

live go88 link tải go88 Go88 - Thế giới game cá cược trực tuyến lớn nhất Việt Nam

sunwin đăng ký