January 16, 2022 19:27
Економија Македонија

ЕСМ: Набавка на првите 90 илјади тони јаглен за РЕК Битола, отворен повик во текот на целата грејна сезона за останатите

Договор за набавка на 90 илјади тони јаглен од Албанија ќе биде потпишан согласно повикот за набавка на јаглен за РЕК Битола, а за останатите количини повторно ќе биде објавен јавен повик што ќе биде отворен цела грејна сезона, информираат од АД „Електрани на Северна Македонија” (ЕСМ).

-Од деветте фирми кои дадоа 14 понуди од различни рудници во земјава и од регионот, дел од понудите не одговараа технички во однос на јагленот, додека дел имаа недостатоци во економско-финансиската евалуација, односно во назначениот рок немаа доставено комплетна документација. Од тие причини, повторно ќе биде објавен отворен повик во времетраење на целата грејна сезона и очекуваме да се обезбедат дополните 810 илјади тони јаглен за РЕК Битола и 170 илјади тони за РЕК Осломеј, велат од ЕСМ.

Отворениот повик, додаваат, ќе биде дополнителна можност за компаниите да ја комплетираат документацијата, како што е случајот со понудата на јаглен од Косово која ги задоволува техничките, финансиските и количинските барања на повикот.

-Економскиот оператор не успеа во првиот рок навремено да достави договор склучен со КЕК – државните електрани на Косово како испорачувач на јагленот, поради тековната промена на раководниот тим во косовските државни електрани. Сите економски оператори ќе имаат можност во текот на грејната сезона да доставуваат понуди, до обезбедување на бараните количини, прецизираат од ЕСМ.

Нагласуваат дека ќе го засилат и ископот на сопствен јаглен и со тоа, како што велат, ќе го осигураме производството на електрична енергија во текот на зимската сезона.

-Нивото на ископан јаглен на депонијата во РЕК Битола изнесува 200 илјади тони, додаваат од ЕСМ.

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven JUJUTSU KAISEN (Dub) Episode 24

AnimeHeaven How NOT to Summon a Demon Lord Ω Episode 7

watch animes Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai

Attack on Titan Final Season

dubbed anime Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba