January 29, 2023 13:05
Свет

Ескобар: Србија мора да ја почитува границата со Република Српска

Заменик-помошникот државен секретар на САД и специјален претставник за Западен Балкан, Габриел Ескобар даде целосна поддршка на евроатлантските интеграции на Босна и Херцеговина, како и на целиот регион, односно на приклучувањето на земјите од овој дел на Европа кон НАТО и ЕУ.

Тој зборуваше за ситуацијата во регионот на онлајн дискусија организирана од Атлантскиот совет.

Според него, земјите од Западен Балкан веќе се дел од евроатлантското семејство, но потребно е да се забрза нивното вклучување во структурите на ЕУ и НАТО.

Тој смета дека доделувањето кандидатски статус за БиХ е позитивен сигнал, но дека е неопходно да се оди подалеку од симболиката. Сепак, тоа е задача на домашните политичари во Босна и Херцеговина.

Тој не ги истакна етничките поделби и национализмот како главен проблем, туку корупцијата. Тој дури смета дека етнонационализмот е само „маска“ за корупција, додавајќи дека, според него, националистичките партии се најлоши во овој поглед.

Како добра алатка ги оцени американските санкции и ставањето на одредени политичари од Босна и Херцеговина на црната листа.

Тој рече и дека САД ќе ги поддржат сите иницијативи кои вклучуваат соработка меѓу земјите, вклучително и Отворениот Балкан. Зборувајќи за ова, тој рече дека Србија мора да ја почитува меѓународната граница со Република Српска, како и со Косово.