January 22, 2020 20:55
Магазин

„Ербас“ до 2035 година ќе воведе авион со ниска емисија на јаглерод диоксид

„Ербас“ сака да изгради прв патнички авион со ниска емисија на јаглерод диоксид и да го воведе во промет во 2035 година, изјави директорот на компанијата, Гијом Фори. Тој истакна дека развојот на потребната технологија се уште во тек и нагласи дека е можно дека ќе се работи за хибриден авион или погонското гориво ќе биде водород или некое климатски неутрално гориво.

„Патот е многу комплициран“ рекол Фори.

Воздушниот сообраќај е одговорен за 2,5 отсто офд глобалните емисии на јаглерод диоксид.

„Ербас“ е свесен за своите одговорности и успеа до сега значајно да ја намали потрошувачката на гориво по патник, користејќи полесни авиони со посилни мотори, рекол Фори.

„Зелениот лет е наш главен приоритет“ заклучи Фори.

Нови вести

Почина Тери Џоунс, ѕвездата на „Монти Пајтон”

Valentina

Поевтин нов Ајфон в март

Valentina

(Видео) Тригодишно момче со натпросечна интелигенција e најмладиот член на „Мeнса“

Valentina