December 7, 2019 23:23
Магазин

Емили Ратајковски против забраната за абортус

Познатата моделка Емили Ратајковски се приклучи во кампањата на голем број славни жени низ Америка и јавно го изнесе својот став против донесувањето на новиот закон потпишан од гувернерката на Алабама со кој се забранува лекарите да извршуваат абортус во оваа држава.

Освен фактот дека на жените им се одзема правото на избор, многумина ги налути тоа што ваквата одлука за забрана на абортусот во Алабама ја донесоа 25 бели мажи.

Законот ќе стапи на сила шест месеци по потпишувањето на истиот од страна на гувернерката Кеј Авји. Кога законот ќе стапи на сила, во државата Алабама ќе се забрани абортусот во секакви случаи.

Ратајковски ја испрати својата порака покрај фотографијата на која е гола, што не е изненадувачки, бидејќи таа редовно истакнува дека има право да прави што  сака со своето тело, а не само она што моралистите го очекуваат од неа.

„Оваа недела, 25 стари белци гласаа за забрана за абортус во Алабама, дури и во случаите на инцест и силување. Тие луѓе на власт ја наметнуваат својата волја над женските тела, сè со цел да одржат патријархат и го продолжат индустрискиот затворски комплекс. На овој начин тие ги спречуваат жените со ниски економски можности да одлучат дека не сакаат да раѓаат. Државите кои се обидуваат да го забранат абортусот, се држави кои имаат највисок процент на црни жени. Сè се врти околу класата и расата и станува збор за директен напад врз основа на човековите права, кои жените во САД ги заслужуваат и кои ја штитат пресудата во случајот Роу против Вејд. Наше тело, наш избор“, напиша Емили.

Нови вести

Работа од соништата: Плата од 1.300 евра за спиење

Igor

Француски градоначалник им забрани на жителите да умираат за време на викенди и празници

Igor

Ема Стоун го покажа свршеничкиот прстен од своето момче

Filip