March 2, 2021 18:13
Свет

До лето треба да се вакцинираат барем 70 отсто од возрасната популација

Европската комисија препорача денеска дека најмалку 70 отсто од возрасната популација во ЕУ треба да се вакцинира до лето, со цел да се сузбие пандемијата на коронавирусот.

Тоа значи дека со вакцинацијата треба да бидат опфатени повеќе од 200 милиони луѓе, со по две дози од вакцините.

Кампањата за вакцинација се спроведува во 27 земји на ЕУ.

До март би требало да се вакцинираат најмалку 80 отсто од граѓаните на возраст над 80 години и 80 проценти од здравствените работници во секоја држава на ЕУ, препорачува ЕК.

За остварување на овие цели од клучно значење ќе биде пристапноста до големо количество на вакцини.

ЕУ има резервирано речиси 2,3 милијарди дози вакцини, но засега само два производитела добиле одобрување за употреба.

King's Raid: Ishi wo Tsugumono-tachi (https://gogoanime.be/m/mzwN) Episode 16 at website https://gogoanime.be. See more gogoanime food wars

Watch The Promised Neverland (Dub) Episode 8 at website https://animeplanet.cc jojo part 4 anime planet