January 25, 2022 05:46
Свет

Експерти на ФДА на 30 ноември ќе одлучуваат за одобрување на лекот против коронавирусот од Мерк

Фармацевтската компанија Мерк во петокот ги објави резултатите од новата студија која покажа дека нејзиниот експериментален лек против Ковид-19 е помалку ефикасен во намалувањето на хоспитализирањата и смртните случаи во споредба со претходните резултати. Врз основа на 1.400 пациенти, ефективноста падна на 30 отсто од претходните 50 отсто според студијата на 775 пациенти чии резултати беа објавени во октомври.

Оваа објава на податоци е во пресрет на состанокот на експерти на ФДА, закажан за 30-ти ноември, кога ќе бидат проценети препораките за одобрување на овој лек, наречен молнупиравир, за итна употреба. Ако биде одобрен, лекот ќе претставува голем напредок во борбата против пандемијата и ќе овозможи многу полесно да се намалат сериозните облици на болеста. Во својот извештај, ФДА оценува дека молнупиравир е ефикасен кај пациенти заболени од Ковид-19.

Очекувањата од лекот на Мерк „молнупиравир“ и слични таблети развиени од Pfizer, се големи бидејќи тие можат да се земаат во рана фаза на болеста и во домашни услови.
Податоците за лекот на Фајзер, врз основа на 1.200 испитаници, покажале дека ризикот од хоспитализација и смрт е намален за 89 отсто. Мерк, врз основа на привремените податоци, аплицираше за одобрување на 11 октомври за „молнупиравир“ во Соединетите Држави.

anime streaming. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

anime online AniWatch Bleach

AniWatch Pokémon Journeys: The Series Episode 86

english dubbed anime Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time

Welcome to Demon School! Iruma-kun Season 2 Episode 14

anime websites Dragon Ball (Dub)