January 16, 2022 19:42
Свет

ЕИБ: Позитивни движења во банкарското кредитирање

Во Централна, Источна и Југоисточна Европа побарувачката за кредити е зголемена и пристапот до кредити е олеснет, но подобрувањата првенствено се однесуваат на физички лица, а не на стопанството, покажува новата студија на Европската инвестициска банка. Истражувањето укажува на позитивни трендови во банкарското кредитирање во Централна, Источна и Југоисточна Европа Во последните шест месеци состојбата кај проблематичните кредити е подобрена, но не се очекува ваквото подобрување да продолжи и во наредните шест месеци, што укажува на одредена неизвесност.

ЕИБ го објави своето истражување за банкарството на Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦИЈИЕ), кое укажува на оптимистички очекувања за банкарскиот систем во регионот на ЦИЈИЕ, иако со одредена неизвесност што полека исчезнува и одредени ризици од негативни движења. И покрај силното влијание на пандемијата, побарувачката за кредити закрепна, а на страната на понудата на финансирањето полека се забележуваат поблаги услови. Побарувачката на населението за кредити е голема, а заживува во сегментот на фиксни инвестиции на компаниите.

Условите за кредитирање стануваат поблаги, но најмногу за физички лица, а не за бизнисите, каде што условите се уште се тешки, особено за помалите бизниси.

„Истражувањето покажува дека меѓународната и националната поддршка биле клучна за континуитетот на банкарските групи во регионот на ЦИЈИЕ, по првичниот остар прекин поради шокот од Ковид-19 во 2020 година”, рече главниот економист на ЕИБ Дебора Револтела.

Од банкарските групи кои работат во регионот на ЦИЈИЕ, 40 отсто имаат намера да го прошират својот бизнис

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

Black Clover (Dub)

dubbed anime One Piece

watch anime My Hero Academia

AnimeDao How NOT to Summon a Demon Lord Ω Episode 4

animes online Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai