January 23, 2020 23:52
Живот

Еве како да се заштитите од несакана бременост кога немате кондом!

Еве како да се заштитите од несакана бременост кога немате кондом!

За луѓето кои не се подготвени, бременоста претставува шок. До несакана бременост може да дојде доколку партнерите не користат кондом.
Кондомите се одлична заштита не само од несакана бременост, туку и од многу полови, заразни болести. Ние секако ги препорачуваме како заштита број 1.
Постојат и други начини за заштита од несакана бременост, без користење на кондом.
1.Безбедна недела
Ова е во периодот од 8.ден до 20.ден од циклусот на жената. Меѓутоа, не е 100% сигурен метод.
2.Навремено повлекување (многу несигурен метод)
Партнерите најчесто се потпираат на овој метод кога мажот го вади пенисот пред самата ејакулација. Многу несигурно.
3.Апчиња за контрацепција
Контрацептивните апчиња се сигурен метод за одбегнување на несакана бременост. Со апчињата се контролира плодноста кај жената, со цел да се спречи бременост.
Пред консумирање задолжително треба да се консултирате со вашиот гинеколог за да бидете запознати со сите нуспојави со кои би можеле да се соочите.
4.Спирала
Тоа е уред кој гинекологот го имплементира во жената и може да се отстрани кога парот е подготвен за бебе. Овој метод бара редовни контроли.
5.Стерилизација 
Овој метод дава 100% гаранција. Меѓутоа, секој кој ќе се одлучи за ваков чекор, мора исто така, да биде 100% сигурен дека во иднина нема да сака свои биолошки деца.

Нови вести

За само три дена: Добија 2 милиони на лотарија и излечен син од карцином

Filip

„Икеа“ ќе плати 46 милиони долари за смртта на дете врз кое падна нејзин шкаф

Filip

Здравко Чолиќ доживеал немил настан – му впериле пиштол и го удирале

Filip