February 16, 2019 12:55
Македонија

Еве го предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија

Еве го предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија

Предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија со насоки и дополнување на Уставот на Република Македонија е достапен на веб-страницата на Владата и до него се пристапува со овој линк.

Додавање на придавката Севрена во името на Република Македонија, измени во Переамбулата на Уставот, односно при наведување на државно-правните традиции ќе се внесе повикување на првото заседание на АСНОМ со конститутивни одлуки, т.е.  одделно ќе се именуваат сите одлуки на АСНОМ, поцврста гаранција за границата -трајност на границите и суверенитетот и грижа за Македонците и дијаспората во странство, без мешање во суверените права на други држави, се четирите предложени суштински промени во Уставот.
За сите предложени точки, во документот постои и детално објаснување за причината за предложените измени на Уставот.

Related posts

Одбраната бара одложување на „Титаник“, СЈО против

24info

Доаѓа вистински пекол: Температурите одат над 40 степени

24info

Левица: Забранете го членувањето во управните одбори, а не продавањето на тезга

Filip