July 23, 2021 21:00
Балкан

Дури 65 проценти од Србите се против независноста на Косово

Резултатите од анкетата на Институтот за европски работи на тема „Ставовите на граѓаните на Србија кон Косово” покажуваат дека мнозинството Срби се против независноста на Косово. На прашањето ако утре се одржи референдум за независност на Косово, 64,9 проценти од испитаниците изјавиле дека би гласале „против”, 13,6 отсто изјавиле дека не би излегле на гласање, 12 проценти одговориле дека не знаат како да гласаат, додека 9,5 отсто би гласале „за”. Дека Косово не е изгубено, оцениле 46 проценти од граѓаните, 39 отсто мислат дека е така, а 15 проценти се неодлучни. Институтот истакнува дека во однос на претходните истражувања има мал тренд на опаѓање на одговорот дека Косово е изгубено.

Нешто повеќе од една четвртина од испитаниците односно 26 отсто од нив веруваат дека актуелната српска Влада ќе го признае Косово, 52 проценти одговориле дека Владата нема да го направи тоа, додека 22 отсто одговориле дека не знаат како да се изјаснат по ова прашање. Анкетата покажува дека дури 75 отсто од граѓаните не би ја поддржале независноста на Косово поради побрз влез на Србија во Европска Унија, додека 13 отсто би поддржале, а 12 отсто се неодлучни. Од вкупниот број испитаници, 45 проценти оцениле дека не е можно Србија да ја врати целосната контрола и суверенитет врз Косово, додека 38 проценти изјавиле  дека тоа е можно. Резултатите од истражувањето покажуваат дека 85 отсто од испитаниците не знаат каков е планот на Владата на Србија за Косово, претежно жени, како и испитаници на возраст под 44 години. Нешто повеќе од половина, односно 54 отсто ​​од испитаниците не би го поддржале планот на претседателот Александар Вучиќ што ќе донесе независност на Косово и стабилна држава и подобар стандард за српските граѓани, 21 отсто би го поддржале тој план, додека една четвртина од испитаниците нема мислење за тоа прашање.

KissAnime Watch anime online, English anime online HD. Children Who Chase Lost Voices (https://kissanime.mx/m/lO2) Episode Full

AniWatch Watch english anime Online in HD for FREE. Watch Domain of Murder (Dub) Episode Full

Animeflix - Watch your favorite anime online FREE.. Lychee Light Club Episode 8

KissAnime The-dots: https://the-dots.com/users/kiss-anime-1086972