February 17, 2019 11:16
Култура

Друштвото на писатели на Македонија утре ќе ги додели традиционалните награди

Традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија ќе бидат врачени на свеченоста што ќе се одржи на 13 февруари со почеток во 11 часот во просториите на друштвото, со која ќе се одбележи 72-годишнината од основањето на писателската асоцијација.

Оваа година добитници на овие престижни книжевни признанија се: Влада Урошевиќ за романот „Маџун“ („Стале Попов“), Виолета Танчева-Златева за стихозбирката „Патот“ („Ацо Шопов“), Лидија Капушевска-Дракулевска за критичко-есеистичката книга „Мозаик од гласови“ („Димитар Митрев“),Трајче Кацаров за краткиот роман за деца „Не паркирај гаража“ („Ванчо Николески“) и Рифат Емин, кој ја добива наградата „Книжевен мост“ за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите во Македонија за поетската збирка Bi-nihauet (Без-конечно) на турски јазик.

Related posts

Во Крива Паланка трибина за „Предизвиците на современото литературно творештво”

Filip

Проекција на филмови во рамките на „Фестивалот на тркала”

Valentina

Два нови наслова во едицијата „Прашки ракописи” на Ристо Лазаров

Igor