April 21, 2021 01:43
Свет

Држави од ЕУ сериозно загрижени поради доцнење на испораката на вакцините на „Фајзер/БиоНТех”

Министрите за здравство на шест држави од ЕУ изразија „сериозна загриженост” за доцнењето во испораката на вакцината Фајзер / БиоНТех против новиот коронавирус.

Министрите на Данска, Естонија, Финска, Литванија, Латвија и Шведска преку писмо ја осудија денеска таа „неприфатлива” ситуација што го доведува во прашање „кредибилитетот на процесот на вакцинирање”.

Американската лабораторија Фајзер предупреди дека ќе ја забави испораката на вакцини против коронавирусот во Европа од следната недела, се додека компанијата не ги подобри своите производствени капацитети.

Компанијата ги проширува своите капацитети за зголемување на производството од 1,3 на две милијарди дози годишно.

Во писмото, министрите побараа ЕУ итно да стапи во контакт со компанијата и ја истакнаа потребата да се обезбеди стабилност и транспарентност со навремено доставување вакцини.