December 5, 2022 22:50
Балкан

Донев: Коалициска формула за формирање влада во Бугарија е неизбежна

Бугарските гласачи, кои учествуваа на изборите со својот глас или одбивање да гласаат, одлучија дека коалициската формула за создавање влада е неизбежна. Ова го изјави в.д. премиерот Галаб Донев пред почетокот на денешната владина седница, јави БТА.              -Гласањето беше мирно и транспарентно, согласно законот. Не беа пронајдени значителни прекршувања. Граѓаните слободно го изразуваа својот глас“, посочи Донев.                                  Тој рече дека една од главните задачи на преодната влада беше да ги подготви и организира предвремените парламентарни избори на 2 октомври.                                                                    -Честитки за добро завршената работа на сите министри кои беа директно вклучени“, рече тој. Според Донев, слабиот одѕив на гласачите на изборите и значителното гласање за „не поддржувам никого“ се повод да се анализира и преиспита однесувањето на партиите.                -Со тоа што не поддржуваат никого или не гласаат, гласачите ги обврзуваат бугарските политичари да ја понудат својата подобра верзија. Во наредните денови претседателот ќе го свика 48. Народно собрание. И покрај општите очекувања, се надеваме дека ќе има долг живот, бидејќи најдобро ја знаеме сериозната потреба од ефикасно работен парламент, додаде техничкиот премиер на Бугарија.