September 29, 2020 05:58
Балкан

Додик: Уставниот суд на БиХ е окупаторски за Република Српска

Српскиот член во претседателството на БиХ, Милорад Додик изјави дека Уставниот суд во земјата е окупаторски суд за Република Српска и српскиот народ. Тој постојано носи лоши одлуки насочени кон поткопување на статусот и смалување на моќта и правата на Република Српска, кои беа добиени со Дејтонскиот мировен договор.

– Дејтонскиот договор вели дека целиот имот и припаѓа на Република Српска со изјаснување во Уставот на БиХ. На БиХ и припаѓа само на она што е експлицитно дадено во јурисдикција на БиХ. На БиХ не и е даден имот – изјави Додик за РТС, повикувајќи се на одлуката на Уставниот суд БиХ за законот за земјоделско земјиште на Српска.

Тој истакна дека Високите претставници со своите решенија го прекршуваат Дејтонскиот договор на штета на Српска и во името на централизација на БиХ, Уставниот суд на БиХ го прави тоа денес.

– Нивниот концепт е да ја срушат Република Српска, да ја казнат и да направат се што не постои и да го заокружат сето тоа во приказната за владеењето на правото што не постои – рече Додик.

– Ова не е приказна за тоа дали нешто е уставно или не, туку станува збор за заплена на 94.000 хектари земја во Српска со која сега треба да управуваат институциите на БиХ – рече Додик.

Уставниот суд на БиХ утврди дека членот 53 од законот за земјоделско земјиште на Српска е во спротивност со Уставот на БиХ, кој предвидува дека земјоделското земјиште за кое станува збор, што е јавно добро или државно право, согласно законот, станува сопственост и сопственост на Српска. Уставниот суд смета дека е ексклузивна надлежност на БиХ да го регулира прашањето за државниот имот.

Минатата година, Националното собрание на Република Српска го донесе Законот за земјоделско земјиште, со кој се дефинира дека државното земјоделско земјиште е сопственост на Српска.