August 3, 2021 15:16
Македонија

Доделување на Наградите на ЕУ за истражувачко новинарство

Наградите од Европска Унија за истражувачко новинарство за 2019 година ќе бидат доделени денеска на церемонија организирана од Самостојниот синдикат на новинaри и медиумски работници.

Предвидено е обраќања да имаат евроамбасадорот во земјава Дејвид Гир и претседателката на жирито за наградата Весна Никодиновска.

Квалификувани за наградата беа истражувачките стории објавени од 1 јануари до 31 декември 2019 година, а кои се поврзани со слободата на изразување, владеењето на правото, транспарентноста, злоупотребата на моќта и основните права, корупцијата и организираниот криминал.

Наградниот фонд во секоја земја изнесува 10.000 евра. Првата награда е 5.000 евра, втората 3.000, а третата 2.000 евра.

Наградите за истражувачко новинарство беа воведени од страна на ЕУ и имплементирани од локални партнери во 2015 година со цел да се прослават и промовираат извонредните достигнувања на истражувачките новинари, како и да се зголеми видливоста на квалитетното новинарство во земјите од Западен Балкан и Турција.

Жирито за наградата од ЕУ го сочинуваат експерти за медиуми, уредници, членови на академската заедница и докажани новинари.

Активностите поврзани со наградата од ЕУ во Северна Македонија ги координира Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници.

AniWatch dubbed anime: Watch The Misfit of Demon King Academy Episode 7

4Anime watch anime online: Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 19