February 3, 2023 13:51
Свет

Дмитриј Полјански: Русија испрати писмо до ОН за украинските напади врз цивили во Донбас

Првиот заменик на рускиот претставник во ОН, Дмитриј Полјански, денеска изјави дека Москва испратила писмо до Советот за безбедност на Обединетите нации и до Генералното собрание на тоа тело, во кое се зборува за украински напади врз цивили во Донбас.

„Во официјалниот документ, како дел од подготовките за седницата на Советот за безбедност, која ја свикавме поради испорака на западно оружје во Украина на 8 декември, додадовме писмо од јавната организација Доњецк „Фер заштита“ во врска со гранатирањето на цивилното население на Донбас од страна на вооружените сили на Украина“, напиша Пољански на социјалната мрежа Телеграм.

Тој додаде дека посебен акцент е ставен на масовното гранатирање што се случи оваа недела,пренесе Танјуг.