April 19, 2019 23:08
Македонија

Димовски предлага три историски документи да се вметнат во преамбулата

Три историски документи да се вметнат во преамбулата на Уставот, предложи пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски. Тој побара да се додадат Правилата на македонскиот востанички комитет на Македонското кресненско востание од 1878, Уставот на ТМОРО од 1896 и Уставот од 1991 година. Испирација за овој предлог, како што рече, било вметнувањето на Охридкиот рамковен договор во нацрт-амандманите.

„Имам дилема дали да стои Охридскиот рамковен договор, но образложенеито на премиеот го прифаќам дека тој е во Уставот само името дека го нема. Има уште три правни документи кои трeбa да се во преамбулата. Првиот е правилата на македонскиот востанички комитет од Македонското кресненско востание од 1878 година. Во него се утврдува концептот на идната македонска држава. Во него разработени се меѓунационалните односи, односите со соседните народи и разработени се и социјални прашања“, рече Димовски.

По него премиерот Зaев рече дека ќе се консултира со правни екпсерти за предлозите бидејќи, според него, немало ништо лошо во нив, особено ако тоа би придонело во иднина да се зголеми бројот на пратеници кои ќе размислат за поддршка на амандманите.

Нови вести

Силјановска: Груевски треба да е Индијана Џонс да ги помине сите тие граници

24news

Управен суд ја поништи одлуката на ДКСК за забрана на исплатата на лозарите по приговор на ВМРО-ДПМНЕ

Igor

Силјановска: Кога ќе станам претседател, ќе ви кажам дали ќе ги потпишам законите кои Иванов не ги потпиша

24news