August 20, 2022 00:56
Свет

Демократите и републиканците заедно го претставија нацрт законот за оружје

 Американските сенатори, претставници на двете партии, во текот на вчерашниот ден го претставија нацрт законот за ограничување на пристапот до огнено оружје.

Овој текст, „поддржан од членовите на двете партии, е чекор напред и ќе спаси животи. Иако тоа не е сè што посакуваме, овој закон е итно потребен”, изјави Чак Шумер, водачот на демократите во Сенатот.

– Верувам дека неделава ќе го донесеме законот што ќе стане најзначаен дел од законодавството против насилство со оружје, што Конгресот го усвои во 30 години. Ова е напредок, смета Крис Марфи, водечки демократ во преговорите.

Републиканскиот колега на Шумер, водачот на малцинството, Мич МекКонел, го опиша законот како „пакет здрав разум”, ветувајќи ја сопствената поддршка.