November 28, 2020 06:25
Балкан

Девојче на 17-годишна возраст починало во Сплит од коронавирусот

Девојче на 17-годишна возраст кое имало и други респираторни проблеми, почина како резултат на инфекција од коронавирус во болницата во Сплит. Лекарите не можеле да ја реанимираат.

На девојчето му се слошило во саботата додека било со своето семејство во куќа во близина на Сплит поради што, семејството повикало брза помош. Му било укажана прва помош во локалниот здравствен дом по што било пренесено во Клиничката болница во Сплит, каде што лекарите не биле во можност да го спасат.

Тестирањето покажало дека е позитивно на Ковид-19, а претходно имало проблеми со дишењето првенствено поради астма. Точната причина за смртта ќе се утврди со обдукција, која треба да се изврши во Клиничката болница во Сплит.

Неофицијално се знае дека целиот клас на гимназијата во Сплит, на кој присуствувал 17-годишно девојче, е во самоизолација.