June 24, 2021 21:01
Свет

Деведесет и девет од 100 градови што се најранливи на еколошки опасности се во Азија

Од 100 градови во светот најранливи на еколошки опасности, сите освен еден се во Азија, а четири петтини се во Индија или Кина, според проценка на ризик.

Низ целиот свет, повеќе од 400 големи градови со вкупно население од 1,5 милијарди се изложени на „висок” или „екстремен” ризик поради некаква мешавина на загадување кое го скратува животот, се помали резерви на вода, смртоносни топлотни бранови, природни катастрофи и климатски промени, се наведува во извештај.

Џакарта – зафатена од загадување, поплави и топлотни бранови – се најде на врвот на рангирањето. Но, Индија, дом на 13 од 20-те најризични градови во светот, може да се соочи со најстрашната иднина од која било земја во светот.

Њу Делхи се наоѓа на второто место на глобалниот индекс од 576 градови, составени од аналитичарите за деловен ризик во Вериск Маплекрофт (Verisk Maplecroft), следува индискиот град Ченаи (3), Агра (6), Канпур (10), Џаипур (22) и Лакнау (24).

Мумбаи и неговите 12,5 милиони души е на 27-то место.

Гледајќи само на загадувањето на воздухот – што предизвикува повеќе од седум милиони предвремени смртни случаи ширум светот секоја година, вклучително и еден милион само во Индија – 20-те градови со најлош квалитет на воздухот во светот меѓу урбаните области на најмалку милион луѓе се наоѓаат во Индија. Њу Делхи во пол позиција.

Проценката на аерозагадувањето беше измерена со влијанието на микро-честички што го уништуваат здравјето, познати како PM2.5, исфрлени во голема мерка со согорување на јаглен и други фосилни горива.

Надвор од Азија, Блискиот исток и Северна Африка имаат најголем процент на градови со „висок ризик” во сите категории на закани заедно, но Лима е единствениот не-азиски град кој ги разби 100-те најдобри.

„Дом за повеќе од половина од светската популација и клучен двигател на богатството, градовите веќе се соочуваат со сериозни оптоварувања од огромниот квалитет на воздухот, недостигот на вода и природните опасности”, изјави главниот автор на извештајот Вил Николс за АФП.

„Во многу азиски земји овие центри ќе станат помалку гостопримливи бидејќи растат притисоците кај населението и климатските промени ги зголемуваат заканите од загадување и екстремните временски услови, заканувајќи се на нивната улога како генератори на богатство за националните економии”.

Иако е побогата од Индија, Кина се соочува и со огромни еколошки предизвици.

Триесет и пет од 50 градови ширум светот што се најпогодни со загадување на водата се во Кина, како и сите, освен два од првите 15 што се соочуваат со недостиг од вода, според извештајот.

„Но, различните политички системи и нивоа на развој на крајот може да играат во корист на Кина”, вели Николс.

„За Кина, растечката средна класа се повеќе бара почист воздух и вода, што се рефлектира во целите на владата”, изјави тој за АФП.

„Кинеската структура на управување од врвот надолу – и подготвеноста за преземање нагли мерки, како што е затворање на фабриките за да се исполнат целите на емисиите –  дава поголема шанса за ублажување на овие ризици”.

„Послабото управување на Индија, заедно со големината и обемот на нејзината неформална економија, го прави далеку потешко решавањето на еколошките и климатските проблеми на ниво на град”, додаде тој.

Кога станува збор за глобалното затоплување и неговите влијанија, фокусот нагло се насочува кон субсахарска Африка, дом на 40 од 45-те најранливи климатски градови на планетата.

Континентот кој е најмалку одговорен за зголемувањето на глобалните температури ќе биде најтешко погоден не само поради полошите суши, топлотни бранови, бури и поплави, туку и поради тоа што е толку недоволно опремен за да се справи.

„Двата најнаселени градови во Африка, Лагос и Киншаса, се меѓу оние со најголем ризик”, се истакнува во извештајот. Други особено ранливи градови вклучуваат Монровија, Бразавил, Фритаун, Кигали, Абиџан и Момбаса.

Индексот на климата ја комбинираше заканата од екстремни настани, ранливоста на луѓето и можноста на земјите да се прилагодат. Првиот во низата проценки на ризик за градовите, во извештајот е проценката за заканите за живеење, потенцијалот за инвестиции, недвижен имот и оперативниот капацитет.

WCOStream dubbed anime: Watch Attack on Titan Season 2 Episode 5 (https://wcostream.cc/m/ZdQA/ep-5)

ANIMEFLIX dragon ball z animeflix: Attack on Titan (https://animeflix.nl/m/Wm) Episode 25