January 24, 2022 20:26
Македонија

Дебата „Историја и политика- Република Македонија/Република Северна Македонија и нејзините соседи”

Во Музејот на македонската борба за самостојност денеска во 18 часот ќе се одржи дебата насловена „Историја и политика – Република Македонија / Република Северна Македонија и нејзините соседи”, чија цел е отворено и критички да се дискутира улогата и влијанието на доминантните историски и политички наративи и дискурси на Балканот во меѓудржавните односи со акцент на односите помеѓу Република Македонија/Република Северна Македонија и нејзините соседи и особено на македонско-српските односи од 1991 година до денес.

Притоа, како што посочија организаторите, многу е важно во дискусиите и анализите на состојбите да се погледне и местото и улогата на Косово и Албанците во развојот на односите помеѓу двете држави, некогашни југословенски републики.

Дебата е во организација на Институтот за национална историја и Хелсиншкиот одбор за човекови права од Белград и претставува дел од долгогодишниот проект воден од Хелсиншки одбор за човекови права YU-Historija.

На дебатата ќе говорат: Ненад Марковиќ (Скопје), Илбер Хиса (Приштина), Миливој Бешлин (Нови Сад), Момир Самарџиќ (Белград) и Петар Тодоров (Скопје).

https://44anime.net/. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

My Hero Academia Season 5

4Anime The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

4 anime biz 4Anime The Daily Life of the Immortal King [Chinese Dub]

4Anime Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai