October 1, 2020 15:31
Свет

Две недели карантин за граѓаните што се вратија во Пекинг по празниците

Пекинг им нареди на сите граѓани што се вратија во градот по празниците да останат во карантин 14 дена или ќе бидат казнети, јавуваат државните медиуми.

На жителите им било речено да останат во нивен карантин или да одат на одредени места за карантин по врќањето во градот по одморите.

Мерката следува кога Египет го потврди првиот случај на коронавирус во Африка.

Од вирусот починаа над 1.300 луѓе, кои потекнуваат од градот Вухан.

Денешното известување од работната група за превенција од вируси во Пекинг беше издадено кога жителите се вратија да ја поминат лунарната Нова година во други делови на Кина.

Празникот беше продолжен оваа година за да помогне во контролата на епидемијата.