January 23, 2020 14:45
Балкан

Два милиони евра од ЕУ за образованието во Западен Балкан

Европската комисија во рамки на пилот-шемата за мобилност на стручното образование и обука одвои два милиони евра за земјите во процесот на проширување.

Целта на проектот „Интернационализација на системот на стручно образование и образованието во Западен Балкан“ е да се инвестира во млади луѓе, образование и вештини, наведуваат од Брисел.

Проектот ќе спроведе активности на две нивоа: студентска мобилност и развој на компетенции на стручен кадар.

Активностите ќе вклучуваат здруженија, стручни училишта и мали и средни претпријатија од шест регионални партнери (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија), како и партнери од осум земји членки на ЕУ (Белгија, Холандија, Франција, Малта, Шпанија, Словенија и Полска).

Од Европската комисија наведуваат дека првите активности во рамките на овој проект ги очекуваат уште во јануари 2020 година.

Нови вести

При влез во БиХ странец мора да прикаже 76,7 евра за секој ден престој

Igor

Министерот за миграција на Грција се сретна со локалните власти од Лезбос, Самос и Хиос

zane

Во февруари ЕУ ќе ја претстави новата методологија за проширување

Igor