September 19, 2019 13:05
Магазин

Дали витаминот А го намалува ризикот од карцином на кожата?

Витаминот А е нутритиент од круцијално значење за здрави очи, како и за убава и млада кожа. Истражувањата, исто така откриле дека овој витамин помага во спречување на нарушувања во меморијата. Меѓутоа, неодамна се покажа дека постои и поврзаност помеѓу консумирање на храна богата со витамин А и намален ризик од карцином на кожата.

Витаминот А се наоѓа во форма на ретинол во намирници од животинско потекло како што се јајца, пилешко, мисирка, црниот дроб на говедско месо, како и во форма на бета-каротин и бета-криптоксансин во намирници со растително потекло (моркови, сладок компир, тиква, брокула, кељ, спанаќ, кајсии).

Научниците, имено според податоците на 75.170 жени (стари во просек 50,4 години) и 48.400 мажи (стари во просек 54,3 години) кои се собирани во текот на 26 години, утврдиле дека лицата кои консумираат големи количини на витамин А преку својата исхарна имаат и намален ризик од карцином на кожата.

Нови вести

Иран ќе им дозволи на жените да гледаат меѓународни фудбалски натпревари

Valentina

Кај тинејџерите со вишок килограми има поголем ризик од срцев удар

Valentina

Сопругот на најстарата прворотка на светот преживеа срцев удар

zane