December 9, 2018 20:46
Живот

„Гугл” негира дека ги следи корисниците кога прелистуваат во „инкогнито” режим

„Гугл” негира дека ги следи корисниците кога прелистуваат во „инкогнито” режим

 „Гугл” води судски спор со креаторите на алтернативниот пребарувач „ДакДакГоу”, во кој гигантот е обвинет дека постојано ги следи интернет корисниците.
Според претставниците на „ДакДакГоу”, алгоритмите на компанијата собираат информации за активностите на корисниците за да ги прилагодуваат резултатите од пребарувањето и рекламите.
Тужителите тврдат дека оваа практика се врши дури и ако корисниците го активирале „инкогнито” режимот на сурфање на интернет на веб прелистувачот.
„Гугл” категорично ги отфрла ваквите тврдења.
Технолошкиот гигант прецизира дека тоа не се случува и секој може да излезе од својот профил во „Гугл” или да го стартува „инкогнито” режимот на веб прелистувач. Така корисникот ќе гледа сосема различна содржина во однос на резултатите од пребарувањето и рекламите во споредба со случаите, кога е најавен во својот профил и ги гледа сите информации во неговиот профил.
Сепак „ДакДакГоу” смета дека „Гугл” ги доведува корисниците во заблуда со начинот на кој работат „инкогнито” режимите на најпопуларните прелистувачи.
Според нив, „Гугл” користи голем број практики за манипулирање со резултатите од пребарувањето и со тоа создава нелојална конкуренција.

Related posts

На колку степени треба да го наместите клима уредот?

24news

Се маскирал во домаќинка и мамел мажи во кревет, а потоа почнувал ужасот!

24news

Бев студентка и работев за минимална плата! Станав спонзоруша и сега ќе си купам куќа..

24news