January 22, 2022 22:46
Балкан

Грчките пратеници одобрија задолжителната вакцинација на лица над 60 години

Грчкиот парламент усвои законски амандман со кој вакцинацијата против Ковид-19 е задолжителна за лицата над 60 години. Амандманот беше поддржан од владејачката партија Нова демократија, која има мнозинство од 157 пратеници во 300-члениот парламент и опозиционата Движење за промени од левиот центар. Против гласаа најголемата опозициска партија Сириза, Грчката комунистичка партија, малата левичарска МЕРА 25 и централно-десничарската Грчко решение.

Измената е направена како дел од предлог-законот за активностите на Националната централна служба за јавни набавки во областа на здравството. За целиот предлог-закон гласаше само Нова демократија. На гласањето му претходеше дебата за одлуката објавена во вторникот од премиерот Киријакос Мицотакис за задолжителна вакцинација против корона вирус за граѓаните над 60 години и парична казна од 100 евра месечно за секој што не бил имунизиран до 16 јануари.

Во текот на дебатата, Мицотакис реагираше на острите критики на опозицијата за казната од 100 евра. „Дали е навистина престрога финансиската мерка од 100 евра? Одговорот е едноставен: само паричната казна ќе ја направи оваа одлука навистина обврзувачка“, рече тој. Според него, мерката се презема за да се заштити здравјето на луѓето. Тој нагласи дека казната избрана во Грција е „далеку од казни од 7.000 евра во Австрија и до 1.000 евра за кршење на законодавството за Ковид-19 во Италија“.

Премиерот посочи дека владата ги исцрпила сите можности да ги убеди луѓето пред да се одлучи за задолжителна вакцинација на лицата над 60 години. „Девет од десет Грци кои умираат од корона вирус се постари од 60 години. Повеќе од осум од десет од нив не се вакцинирани. Тоа се луѓе кои несомнено се изложени на најголем ризик“, рече Мицотакис. „Ако не се заштитат, тие ќе доведе до криза во националниот здравствен систем“, нагласи тој. За време на дебатата рече дека 17 отсто од невакцинираните луѓе на возраст над 60 години е „премногу висок процент за да биде игнориран“.

Мерката нема да важи за оние кои ја прележале болеста во последните шест месеци, како и за лицата со сериозни здравствени проблеми како аутизам и епилепсија. Казните ќе се изрекуваат со даноци преку размена на информации со државната база на податоци за социјално осигурување, а парите од нив ќе одат во буџетот на националниот здравствен систем.

Во Грција, која има скоро 11 милиони жители, пријавени се повеќе од 18.000 смртни случаи и речици 950.000 вирусни инфекции.

watch anime dub. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

watch subbed anime Attack on Titan

english anime AnimeHeaven Fairy Tail

AnimeHeaven Attack on Titan Final Season (Dub) Episode 14

watch anime dub AnimeHeaven Tokyo Revengers

watch animes Kiss x Sis (TV)