January 26, 2021 22:28
Свет

Грета Тунберг доби поштенска марка

Шведската тинејџерка и активистка за заштита на животната средина, Грета Тунберг, ќе се појави на поштенска марка, која ќе биде издадена утре во нејзината родна Шведска и е дел од серијата еколошки марки.

„Мотивите на поштенските марки треба да го одразуваат нашето време во кое проблемот со животната средина е релевантен и присутен многу години не само преку силниот глас на Грета Тунберг“, се вели во соопштението на шведската поштенска компанија „Постнорд“.

Една поштенска марка со Тунберг во нејзиното карактеристично жолто мантилче и со плетенка додека стои на врвот на еден рид е дел од серијата пет марки на тема „Скапоцена природа“. Една чини 12 круни (1,4 долар).

Тунберг, која наполни 18 години, стекна светска слава со своите соло протести пред шведскиот парламент во Стокхолм, кои почнаа на 20.8.2018 година.

Студентите во светот набргу го следеа нејзиниот пример спроведувајќи редовни големи протести.

Fog Hill of Five Elements (https://animefreak.ws/m/Y5vv) Episode 3 at website https://animefreak.ws animefreak dororo

The Quintessential Quintuplets 2 Episode 2 at website https://gogoanime.be. See more haikyuu season 3 gogoanime