Македонија

Гонење на функционери од власта- причина за голем напредок во борба со корупција според Транспаренси интернешнл

Според најновата листа за Индексот за перцепција на корупцијата 2021, Северна Македонија бележи раст за 24 места на листата во споредба со 2020 година. Една од главните причини за ваквиот напредок според извештајот е тоа што земјата има преземено конкретни чекори за кривично гонење на високи функционери од власта.

Дополнително, ваквиот раст се должи и на системскиот пристап којшто Владата го спроведува во изминатиот период преку усвојување на Агенда и Акциски план за борба против корупцијата којшто беше изработен во соработка со граѓанството општество на инклузивен и отворен начин со напредокот за перцепцијата на корупцијата како водечки параметар за имплементација на планот и преземање конкретни мерки за борба против корупцијата.

„Владата, исто така, усвои агенда и акционен план против корупцијата – развиен во консултација со граѓанското општество – кој вклучуваше експлицитни мерки за борба против организираниот криминал, реформи во изборите и правосудниот систем, како и справување со непотизмот, кронизмот и влијанието во практиките за вработување на јавни места“, се наведува во најновиот извештај којшто го објави Транспаренси интернешнл.

Со скокот од 24 места во Индексот за перцепција на корупцијата, Северна Македонија преминува од 111 на коешто беше рангирана во 2020 година, на 87 место во 2021 година. Во извештајот се наведува дека се преземени чекори за гонење на високо ниво за корупција.

watch subbed anime. GogoAnime.be - The best website to watch anime for free thousands of anime episodes. Watch anime online in English at GoGoAnime. Subbed, Dubbed, No ADs.

gogoanimehub The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

anime streaming Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway

anime gogo GoGoAnime Kuro Gal ni Natta kara Shinyuu to shitemita.

gogoanime GoGoAnime To Your Eternity

GoGoAnime DARLING in the FRANXX