Uncategorized

Голем број германски компании планираат зголемување на цените

Голем број компании во Германија, поголеми од кога било досега, планираат да ги зголемат цените во следните три месеци, покажуваат резултатите од истражувањето на минхенскиот институт ИФО.

Индексот на очекуваните цени, пресметан од ИФО, во ноември се искачи на 45 поени од октомвриското ниво од 41 поен, што е негово највисоко ниво од почетокот на ова истражување.

– Тоа, секако, ќе влијае на потрошувачките цени. Во последниот квартал до крајот на оваа година, инфлацијата најверојатно ќе се искачи на нешто под пет отсто, а следната година ќе започне со стапка многу над три отсто. Во просек, сега проценуваме дека вкупната инфлација ќе биде три проценти оваа година и меѓу 2,5 и три проценти во 2022 година, нагласува Тимо Волмершаузер, шеф на одделот за анализи во ИФО.

Рекордна вредност на индексот е присутна во сите економски сектори.

Во трговијата, индексот на ценовни очекувања изнесува 65 поени, во производството 56, а во градежништвото 44 поени. Најниска вредност, од 32 поени, е измерена кај давателите на услуги, но и таа е на рекордно ниво за тој сектор од економијата.

Како причина за поскапувањето компаниите го наведуваат големото поскапување на интермедијалните производи и суровините, кои производителите и трговците имаат намера да ги пренесат на своите потрошувачи.

https://animeheaven1.com/. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

watch anime dub My Hero Academia (Dub)

Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time Episode Full

AnimeHeaven Attack on Titan Season 2 (Dub)

dubbed anime Naruto: Shippuden

anime website Komi Can’t Communicate

tải go88