October 26, 2021 21:34
Свет

Годишната инфлација се забрза во август во 26 земји од ЕУ

Годишната инфлација во ЕУ се забрза во август, во услови на натамошен раст на цените на енергeнсите, во 26 земји-членки, покажа денеска извештајот на Европската агенција за статистика – Евростат.

Годишната стапка на инфлација измерена со усогласениот индекс на потрошувачки цени (HICP) се зголеми во август на 3,2 процента на ниво на ЕУ, се наведува во извештајот на Европскиот завод за статистика. Во јули изнесуваше 2,5 проценти.

Во август минатата година, потрошувачките цени беа зголемени за 0,4 проценти во однос на истиот период претходната година. Растот на цените значително се забрза минатиот месец и во еврозоната, достигнувајќи три проценти, највисоко ниво од ноември 2011 година, според проценката на Евростат, објавена кон крајот на минатиот месец. Во јули, во споредба со истиот период минатата година, цените се зголемија за 2,2 отсто, додека во август 2020 година беа пониски за 0,2 процента во споредба со истиот месец претходната година.

Во август, цените на енергенсите повторно имаа најголемо учество во годишната стапка на инфлација во заедничката валутна област, од 1,44 процентни поени, што одразува зголемување од 15,4 проценти во споредба со истиот период минатата година.

Maken-Ki! (https://4anime.biz/m/xNb) Episode 13

Watch A Rule Of Dreams Episode Full

AnimeDao: Nanbaka: Season 2 anime episode 12 online free at https://animedao.nl animedao kissanime

Detective Conan Movie 15: Quarter of Silence Episode Full

Able2know: https://able2know.org/user/animefreakws/

Plurk: https://www.plurk.com/KissAnimemx