December 5, 2022 23:30
Свет

Гејтс откри колку пари вложил во вакцините

Бил и Мелинда Гејтс објавија годишно писмо на својата веб-страница во кое зборуваа за можните последици од оваа и идните пандемии. „Кога го објавивме нашето писмо минатата година, светот штотуку почнуваше да сфаќа колку е опасна оваа нова пандемија на коронавирус. Иако нашата фабрика е веќе подолго време загрижена за можното сценарио на пандемија, особено по епидемијата на ебола во Африка, бевме шокирани од тоа колку Ковид-19 драматично ги наруши економиите, работните места, образованието и социјалната помош низ целиот свет“, се вели во писмото.

Тие проценуваат дека исто како што Втората светска војна беше клучен настан за генерацијата на нашите родители, пандемијата на коронавирусот ќе ја дефинира нашата. „И исто како што Втората светска војна доведе до поголема соработка меѓу земјите за заштита на мирот и давање предност на општото добро, сега светот има можност да ги претвори овие тешки лекции што ги научивме за време на пандемијата во поздрава, порамноправна иднина за сите “, објави парот Гејтс.

Тие се оптимисти и веруваат дека се приближуваме кон почетокот на крајот на пандемијата.

„Но, ние сме исто така реални и знаеме што е потребно за тоа да се случи – најголемиот ангажман за јавно здравје во историјата; оној што вклучува политичари, научници, здравствени работници, деловни лидери, локални власти, верски заедници и други“, забележуваат тие.

Тие објавија дека нивната компанија досега инвестирала 1,75 милијарди американски долари во борбата против Ковид-19. Најголем дел од тоа финансирање е насочено кон производство и набавка на критични медицински материјали. „На пример, ние поддржавме научници кои развија нови лекови за коронавирус, соработувавме со различни партнери за да се осигуриме дека овие лекови се формулирани на начин што е лесен за транспорт и употреба во најсиромашните делови на светот“, напишаа Гејтс. Тие додаваат дека станува збор за антитела кои го фаќаат и го оневозможуваат вирусот, исто како што прават природните антитела на нашиот имунолошки систем.

„Ние исто така ги поддржавме напорите за развој и дистрибуција на безбедни и ефективни вакцини. Меѓу нив има и вакцини против пневмонија, колера, менингитис, ротавирус, тифус и јапонски енцефалитис – кои спасија милиони животи”, се вели во писмото.