August 14, 2022 20:02
Свет

Германија подготвува план за вонредна ситуација поради гасот

Германската влада се подготвува да прогласи ситуација на тревога поради гасот, во согласност со националниот план за вонредни состојби.

Државниот секретар во Министерството за економија и заштита на климата, Патрик Грајхен, ја подготвил енергетската индустрија за претстојниот чекор, пишува весникот „Велт”, повикувајќи се на кругови во енергетската индустрија.

Министерството не ја потврди ниту негира информацијата на весникот, а според извештајот, компаниите од енергетската индустрија се подготвуваат за претстојното објавување на тревогата.