August 8, 2022 19:11
Македонија

ГЕРБ на Борисов ќе го поддржи францускиот предлог за Северна Македонија

ГЕРБ ќе го поддржи францускиот предлог за Северна Македонија доколку предлог од Советот на министри биде поднесен до парламентот. Ова го соопшти лидерот на партијата Бојко Борисов. „Предлогот на Франција за Северна Македонија е многу добар. Имам доверба во претседателот Макрон и во ЕУ. Досега се што е добро во Бугарија се случи благодарение на ЕК“, рече Борисов.Побарав од пратениците на ГЕРБ да го поддржат предлогот, ако овој кукавица и лажго се осмели, ако се исплаши, ќе има 59 пратеници. Премиерот и владејачкото мнозинство исто така носат тешки и непопуларни одлуки кога се почитува принципот. Во моментов Западот, НАТО, Европа, евроатлантските партнери сакаат проширување на Балканот. Кој го направи договорот за добрососедство, кој го поздрави и претседателот на ЗНД Радев? Ние заедно со нашите колеги од УДФ. Не можам да замислам како најважната тема за Европа, за Америка, ја немаше прочитано. Па, ајде да му го дадеме, прочитај го“, рече Борисов.