December 3, 2022 09:47
Свет

Втор најголем пад на рејтингот на Путин во дводецениското владеење, покажуваат анкетите

Според објавените резултати од истражувањето, рејтингот на рускиот претседател Владимир Путин го забележа вториот најголем пад во последните две децении од неговото владеење. Ова се случи поради незадоволството на граѓаните од одлуката за делумна мобилизација.

Според независната анкета агенција „Левада Центар“, 77 отсто од анкетираните Руси овој месец изјавиле дека ги одобруваат постапките на Путин како претседател. Тоа претставува пад од шест отсто од претходниот удел од 83 отсто, кој остана практично непроменет во шесте месеци откако Путин нареди инвазија на Украина.

Тоа е, исто така, најголемиот пад на популарноста на Путин од 2018 година, кога тој ја зголеми старосната граница за пензионирање на руските работници и предизвика протести низ целата земја.

Оваа недела илјадници луѓе излегоа на улиците во оддалечените региони низ Русија за да протестираат против мобилизацијата на Путин од најмалку 300.000 резервисти. Стотици луѓе беа уапсени во првите денови од демонстрациите.

Се проценува дека уште 200.000 ја напуштиле Русија во текот на неделата по одлуката за мобилизација, која беше осудена и од критичарите на Путин и од сојузниците за нејзината недискриминирачка природа.

Шест од 10 Руси рекле дека нивната земја се движи во вистинската насока, во однос на две третини во август. Други 27 отсто рекле дека се оди во погрешна насока, што е за 3 отсто повеќе од претходниот месец.

Агенцијата „Левада Центар“, која руските власти ја прогласија за „странски агент“, од 22 до 28 септември анкетирала 1.600 луѓе во 137 руски градови.