June 23, 2022 20:25
Свет

Врховниот суд на САД го прошири правото за носење оружје

Американскиот Врховен суд денеска за прв пат објави дека Уставот на САД го штити правото на поединецот да носи пиштол на јавно место за самоодбрана, што е значајна победа за поборниците за правата на оружјето нацијата длабоко поделени за тоа како да се справи со насилството предизвикано од огнено оружје.

Пресудата донесена со 6 гласа за и 3 против, со конзервативни судии во мнозинството и либерални судии кои беа против, го укина ограничувањето на државата Њујорк за скриено носење пиштол надвор од куќата.

Судот утврди дека законот, усвоен во 1913 година, го нарушува правото на лицето да „држи и носи оружје“ според Вториот амандман на Уставот на САД.

Во пресудата, напишана од судијата Кларенс Томас, се наведува дека Уставот го штити „правото на поединецот да носи пиштол за самоодбрана надвор од домот“.

Ограничувањето во Њујорк е неуставно бидејќи „ги спречува граѓаните кои го почитуваат законот и имаат вообичаени потреби за самоодбрана да го остварат своето право да држат и носат оружје“, додаде Томас.

Либералниот судија Стивен Брејер напиша дека судот ги проширил правата за огнено оружје за да се справи со „природата или сериозноста“ на насилството од огнено оружје во земја каде што има повеќе пиштоли по луѓе.

„Се плашам дека толкувањето на судот ги игнорира овие значајни опасности и ги остава државите без можност да се осврнат на нив“, напиша Брејер.

Судиите ја поништија пресудата на понискиот суд, обжалена од двајца сопственици на оружје и њујоршкиот огранок на Националната асоцијација за пушки, влијателна група тесно поврзана со републиканците.

Ова е најважната одлука на Врховниот суд за правото на носење оружје во повеќе од една деценија. Во 2008 година, судот прво го призна правото на поединецот да чува оружје дома за самоодбрана во случај од Дистриктот Колумбија, а во 2010 година го примени тоа право на сојузните држави.

Правото на носење оружје, кое е блиско до многу Американци и ветено од основачите на земјата во 18 век, е спорно прашање во нација со високо ниво на оружено насилство, вклучувајќи чести масовни пукања.

Стотици луѓе се убиени во десетици масовни престрелки во САД во последните години. Само во последните недели, 19 деца и двајца учители беа убиени на 24 мај во основно училиште во Увалде, Тексас, а 10 лица беа убиени на 14 мај во продавница во Бафало, Њујорк.