August 20, 2022 01:16
Свет

Во Јапонија забраната на геј браковите не е противуставна

Судот во Осака пресуди дека забраната за истополови бракови во Јапонија не е неуставна, што им задава удар на активистите за правата на ЛГБТК во земјата, единствената од групата Г7 која ги забрани истополовите бракови, пишуваат медиумите во светот. Три истополови двојки, две машки и една женска, поднесоа тужба до Окружниот суд во Осака, што е единствениот втор случај поврзан со ова прашање што се појавил на суд во Јапонија.

Судот го отфрлил нивното тврдење дека забраната за истополови бракови во Јапонија е неуставна, како и нивното барање за компензација од еден милион јени (околу 53.000 куни) за секој пар.

Пресудата, како што е наведено во новинарските написи, ги урна надежите на активистите за човекови права дека ќе успеат да го засилат притисокот врз јапонската влада да го реши прашањето за истополовите бракови. Надежите на активистите се зголемија минатиот март кога судот во Сапоро пресуди во корист на тврдењето дека забраната на истополовите бракови е неуставна.

Јапонскиот устав вели дека бракот се заснова на взаемна согласност на двата пола, но анкетите покажуваат дека јавноста сè повеќе ги поддржува истополовите бракови, што, заедно со воведувањето истополови партнерства минатата недела во Токио, ги охрабри активистите и адвокатите во Случај Осака, пишуваат медиумите.