April 20, 2021 03:50
Свет

Во Швајцарија референдум за забрана за носење бурки на јавни места

Граѓаните во Швајцарците на денешниот рефендум ќе се изјаснат дали треба да се забрани покривање на лицата на жените  на јавни места.

Иницијативата, покрената од десниот политички табор, доби поддршка и од левиот центар, поради што се очекува мнозинството Швајцарци да ја поддржат забраната за носење бурка и никаб и предлогот да стане закон.

Тоа го покажуваат и анкетите спроведени пред референдумот, па се очекува Швајцарија, која пред малку повеќе од 10 години изгласа забрана за изградба на минариња во својата земја, сега да ѝ се придружи на соседна Франција, која во 2011 година целосно забрани носење на бурка.

Во Швајцарија никој не носи бурка, а никаб носат триесетина жени, според податоци на Универзитетот во Луцерн. Муслимани се 5,2 проценти од 8,6 милиони жители на Швајцарија, а поголемиот број од нив се од Турција, од Босна и Херцеговина и од Косово.

AniWatch anime: The Misfit of Demon King Academy (Dub) Episode 13

4Anime heroes rising 4anime: Watch A Silent Voice Episode Full