September 23, 2019 18:14
Балкан

Во Црна Гора странски инвестиции од 241 милион евра, 23 отсто повеќе од лани

Црна Гора бележи постојан пораст на нето странските инвестиции, кои изнесуваа 241 милиони евра до јули, што е за 23 проценти повеќе од претходната година, соопшти Централната банка на Црна Гора.

Структурата на инвестициите исто така се менува, така што од поранешниот огромен интерес за недвижнини, странските пари се насочени кон туризмот и банкарството.

Туризмот, банкарството, енергетиката и недвижностите се сектори во кои странските инвеститори најмногу инвестираат, при што нето странските инвестиции се зголемени за 23 проценти повеќе отколку во 2018 година.

Инвестициите во сродни активности, исто така, доведоа до раст на вработеноста.

Оваа година инвестирале дури 82 земји, а Азербејџан предничи со проектот Порто Нови, по што следат Унгарија, Руската Федерација и Холандија.

Нови вести

Суд во БиХ одлучи дека Мамиќ нема да биде испорачан во Хрватска

Igor

Пронајдени 143 бегалци и мигранти во нова акција на грчката полиција во објект под опсада во Атина

zane

„Kокаинот на сиромашните“ се шири низ Грција, масовно убива луѓе и чини едно до две евра

zane