Балкан

Во Хрватска лани најмногу починати од Втората светска војна

Во текот на минатата година во Хрвстска починале 63 611 лица, што е најголем број на смртни случаи во една година од крајот на Втората светска војна

Во текот на минатата година во Хрвстска починале 63 611 лица, што е најголем број на смртни случаи во една година од крајот на Втората светска војна. Лани биле родени 36 478 деца, што значи дека природниот прираст во Хрватска минатата година бил во минус за 27 133 лица, покажуваат податоците од хрватскиот Завод за статистика, пренесува Н1, а известува „Јутарњи лист“.

Според податоците од 2020 година, таа година имало 57 023 смртни случаи што е за 6 588 лица помалку од минатата година. Па така, и покрај зголемениот број на живородени деца, природниот прираст останал во минус. Лани биле родени 36 611 деца, што е за 633 деца повеќе од годината претходно, но природниот прираст останал намален за 5 955 лица.

Големата смртност и негативниот природен прираст во главно се должат на пандемијата предизвикана од коронавирусот, но вероајтно смртноста е зголемена и од други болести кои поради оптовареноста на здравствениот систем не се откриваат и третираат на време.

Најголема смртност од Втората светска војна бележи и Србија во текот на минатата година. Според официјалните податоци на Републичкиот завод за статистика, во 2021 година во Србија се регистрирани 62 062 живородени и 135 901 починати лица, а негативниот природен прираст изнесува 73 839 и е еден од најголемите во последните неколку децении.

Србија лани поради негативниот природен прираст губеше по 202 жители секој ден.

https://gogoanime1.be/. GogoAnime.be - The best website to watch anime for free thousands of anime episodes. Watch anime online in English at GoGoAnime. Subbed, Dubbed, No ADs.

dubbed anime My Hero Academia Season 2 (Dub)

Tokyo Revengers (Dub) Episode 21

stream anime online How NOT to Summon a Demon Lord Ω

GoGoAnime DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

gogoanime in Death Note (Dub)