January 26, 2022 13:19
Балкан

Во Словенија одобрен лекот „лагеврио“ против коронавирус

Словенечкиот национален етички комитет денеска го одобри лекот „лагеврио“ против коронавирус, кој е познат и како молнупиравир.

 

Комитетот смета дека лекот носи значителен напредок во борбата против пандемијата на коронавирус, бидејќи спречува тежок ковид-19 или смрт, пренесува агенцијата СТА.

Европската агенција за лекови (ЕМА) го препорача овој лек за лекување на коронавирус на 19 ноември, иако се уште не е регистриран.

Оралниот антивирусен лек, развиен од „Merk“ во соработка со „Ridgeback Biotherapeutics“, е наменет за третман на коронавирус кај возрасни.

 

 

ЕМА советува да не се лекуваат бремени жени или жени кои планираат бременост.

Овој лек, како што е наведено во препораката на ЕМА, треба да се зема пет дена по појавата на симптомите на коронавирус или што е можно поскоро по позитивен резултат од тестот.

Словенечкиот национален комитет препорачува лекарите да ги информираат подобните пациенти за неговите својства и можните несакани ефекти.

 

 

– Кога пациентот е информиран за се, треба сам да одлучи дали ќе го земе Лагеврио или не – се наведува во препораката на комисијата.

Пациентот кој ќе се согласи на лекување со нов лек треба да ја потпише согласноста, а лекарот да ја парафира до регистрација на лекот, се наведува во препораката.

 

 

Исто така, на лекарите им се советува да ги следат ефектите на новиот лек и потенцијалните несакани ефекти за секој пациент поединечно.

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao Gintama

Redo of Healer

anime streaming One-Punch Man

Mother of the Goddess’ Dormitory

JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub)