January 27, 2021 08:01
Скопје

Во Расадник во новите згради ќе можат да се вдомат 8.000, а не 80.000 жители

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов во вечерашното гостување на телевизија Телма рече дека во новите згради кои се предвидуваат во ДУП-от за Расадник кај Кисела Вода не може да има 80.000 жители, бидејќи тоа ги надминува параметрите на Генералниот урбанистички план.

-Не може да биде донесен ДУП што е надвор од Генералниот урбанистички план. И да сакате, не смеете да ги надминете параметрите. Тоа значи дека не е точно дека ќе бидат 80.000 луѓе, туку ќе бидат 8.000 луѓе. Деталите се работа на Општина Кисела Вода. Меѓутоа, анализите што ги направивме ние е дека повеќе од 33 проценти од таа површина ќе остане зелена, вели Шилегов.